Turecki klimat na rynku – Adana kebab w wykonaniu Nazar Kebab
W Żorach ruszył cykl spotkań integracyjnych „Kuchnie Świata w Żorach” wraz z warsztatami kulinarnymi. W niedzielę 5 lipca gotował dla Nas właściciel Nazar Kebab Żory, Levent Baykal. Mogliśmy posłuchać tradycyjnej tureckiej muzyki, poznać historię Leventa oraz skosztować wyśmienitych potraw tureckich.
Spodziewał się Pan, że pojawi się tyle osób?
Spodziewałem się, że będzie dużo ludzi, bo wiem, że wielu z nich lubi turecką kuchnie. Wyjeżdżają do Turcji, a po powrocie niestety nie mogą znaleźć w Polce restauracji tureckiej. Chciałbym, żeby ludzie mogli poznać naszą kuchnię, to jest dla mnie najważniejsze. Dzisiaj próbowałem zrobić coś innego niż kebab, który żorzanie mają na co dzień i myślę, że się udało.
Było duże zainteresowanie, na stole pojawiło się właśnie coś więcej niż tylko kebab. Mógłby Pan przedstawić potrawy, które pojawiły się na stole?
Przygotowałem dzisiaj adana kebab, który pochodzi z miasta Adana z Turcji. Jest to specjalne mięso przygotowywane z żeberka baraniny. Kiedyś te zwierzęta chodziły po górze w Adanie i żywiły się roślinami na niej rosnącymi i przez to miały bardzo smaczne mięso. Poza adaną przygotowaliśmy dzisiaj coś więcej. Myślę, że czegoś takiego w Polsce nigdzie nie ma – kotlet z soczewicy. Jak nazwa wskazuje jest tam soczewica, bulgur, zielona cebula i różne przyprawy tureckie. Do tego na stole pojawił się naleśnik turecki. Jest to ciasto podobne do ciasta francuskiego, tylko cieńsze. W środku dzisiaj akurat była feta, ale mógł szpinak lub mięso. Mieliśmy jeszcze deser. Baklava, ogólnie ludzie mówią, że jest to słodkie, ale większości jednak smakuje. Kilka rzeczy chciałem jeszcze podać, ale nie udało się. Powiem szczerze, że jestem zadowolony z dzisiaj.
A czy na przykład któreś z tych dań można spróbować u Pana w restauracji?
Te dania, które dzisiaj serwowałem niestety nie. Mamy doner kebab, jednak wkrótce chciałbym dodać adana kebab do menu, jednak muszę zorganizować miejsce na grilla. Mam nadzieję, jak najszybciej to uruchomić, bo ludziom naprawdę się podobało.
A jak Pan myśli, które z dzisiejszych dań najbardziej ludziom smakowało?
Wszyscy najpierw powiedzieli, że ten kotlet z soczewicy jest bardzo dobry, ale i adana kebab cieszył się zainteresowaniem. Kotlet z soczewicy jest bardzo specyficzny, jeszcze do tego ta cytryna i podawane jest na lodowej kapuście, to naprawdę fajnie wygląda. Ci, którzy nie jadają mięsa chwalili sobie kotlet z soczewicy, Ci drudzy adana kebab.
Dziękuję za romowę Levent Baykal – Nazar Kebab.